Pominu-li handicapovaného Zbyňka Švehlu (držím palce a užij si to, pokud to v těch podmínkách vůbec jde), který se jako Havajský matador pokusí o něco jedinečného v podobě zdolání nejvyšší sopky souostroví,.........
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
..........kdy hlavní fází aklimatizace byla především adaptace na vysokou nadmořskou výšku, není ani aklimatizace na velké teplo a vysokou vlhkost vzduchu, rozhodně snadnou záležitostí.
 
 
 
V podstatě se dají zvolit dvě možné varianty. Tou ideálnější je asi třítýdenní aklimatizace v místě pobytu, kdy první týden je doslova přivykací, následná tréninkový a poslední ladící na závod. Sám jsem zvolil i pobyt delší, ale nebylo to ideální, protože po týdnu přivykání a čtrnácti dnech tréninku, na mně dolehla až příliš velká únava a apatie. Být závod o týden dřív, bylo by to výrazně lepší. Tuto variantu jsem zvolil dva roky po mém úvodním startu, ale poznamenala ji negativně silná alergická reakce na sluníčko a totální narušení předzávodní přípravy.
 
 
 
 
Druhou a levnější variantou je jen týdenní aklimatizace v místě závodu a následný start. Tuto variantu preferuje i řada profíků a většinou funguje. Pokud se ovšem člověk před tím nepřipravuje doslova na trenažeru a běhátku v klimatických podmínkách neumožňujících kvalitnější trénink venku.
 
 
 
Řada profíků proto volí teplejší destinace Evropy nebo Ameriky (případně Japonska) a přesun na ostrovy až zhruba týden před závodem. Je to asi ideální varianta.
 
 
Problém řady závodníků je především ten, že se v místních klimatických podmínkách doslova „vyzávodí“ už před samotným závodem tím, že se nechají při trénincích strhnout ostatními závodníky.
 
 
Havaj má prostě jedinečnou atmosféru, kde máto možnost se setkat s vašimi idoly tak, jako nikde jinde. Na jedné straně je to kouzelné a fascinující, na druhé zrádné a zničující.
 
  
 
 
   
 
 
 
 
 
Prostě je potřeba zachovat klid, nenechat se strhnout šílenci, co chtějí vše dohnat na poslední chvíli a raději odpočívat a „kochat“ se prostředím, než závodit v době, kdy den „D“ ještě nenastal :-)
 

MM